de Paalberg - Ermelo [geannuleerd]

05-02-2021

Dit weekend was de planning om samen met Bo richting Ermelo - de Paalberg te gaan om aldaar te genieten van  heide en bossen. Gezien de weersomstandigheden a.s. zaterdag en zondag toch maar besloten om te annuleren. Het annuleren was geen probleem en hiervoor hebben wij een tegoedbon, dus wat in het vat zit verzuurd niet, daarom maar thuis genieten van het winterse weer.

stukje historie

De winter van 1963 was de koudste van de twintigste eeuw. Een ijzig noorderstorm die in het oude jaar gevallen sneeuw ook in het nieuwe jaar inblies had in enkele uren Nederland veranderd in een Poollandschap waarin weggebruikers geconfronteerd werden met de vraag hoe kom ik van deze koude kermis thuis. Tijdens de jaarwisseling ging Nederland gebukt onder zware sneeuwstormen, dorpen geïsoleerd van de buitenwereld ook de afsluitdijk moest worden afgesloten, en de weg tussen Utrecht en Amsterdam was dagen lang onbegaanbaar, de Waddeneilanden kon alleen nog maar door de lucht worden bevoorraad en de ijsbrekers slaagde er niet meer in om de eilanden te bereiken omdat het ijs te dik was.

De winter van 63 kenmerkte zich van een extreem lange periode van kou, op sommige plaatsen vroor het drie maanden achter elkaar. Delen van de Noordzee waren bevroren en op het IJsselmeer kon een heuse autorally worden gehouden. En natuurlijk was er een Elfstedentocht. 18 januari 1963 werd de aller zwaarste Elfstedentocht verreden deze tocht werd zo zwaar dat van de 9200 deelnemers maar 69 de finish haalde, nooit eerder viel er zoveel schaatsers uit. Reinier Paping uit Ommen won de zware tocht van elf uur over de ongeveer 200 kilometer.