Duitsland - (Kleve) Kleef

29-09-2018

29-09-2018

Eigenlijk zouden wij afgelopen vrijdag naar Schijndel gaan maar door  onze werkzaamheden hadden wij dit geannuleerd. Die zaterdagochtend kriebelde het toch dus, zo gezegd zo gedaan, gaan wij richting Duitsland.

Naast de vele bezienswaardigheden die Kleve te bieden heeft is Kleve ook een fijne stad om te winkelen. Er zijn tal van leuke winkels met een zeer gevarieerd aanbod. In het hart van de stad ligt het winkelcentrum Neue Mitte, hier zijn een aantal speciaalzaken gevestigd, zoals Saturn. Het winkelcentrum beschikt over een parkeergarage waar u de auto kunt parkeren maar wij overnachten achter het station op een camperplaats voor 5 euro per nacht. 

Je loopt de camperplaats af en je staat gelijk in het centrum

De belangrijkste winkelstraten zijn de Kavarinerstraβe, Groβestraβe en de Hagschestraβe. Hier bevinden zich vele speciaalzaken waarvan sommige al meer dan 200 jaar door dezelfde familie worden geleid.

Kleve is een stad met een lange historie, al in het jaar 1020 wordt de Schwanenburg in kloosterannalen genoemd. Het kasteel was eigendom van de Hertogen van Kleef. Een deel van het gebouw doet nu dienst als kantongerecht en rechtbank. Zeker de moeite waard is een bezoek aan de Schwanenturm. In de toren is het geologisch museum gevestigd. De collectie bestaat uit gesteenten en paleontologische vondsten uit de Rijn - Maas delta en geeft een indruk van de flora en fauna in de prehistorie. Een bijzonder onderdeel van de collectie is de imposante mammoetschedel die een beeld geeft van de grootte van dit uitgestorven dier. Vanuit de toren kan men genieten van een geweldig uitzicht over de omgeving van de Niederrhein tot ver in Nederland.

Wij keken uit naar atmosferische muziek van de band "die Fetzentaler", talrijke culinaire specialiteiten en naar een optreden van "Koning Ludwig Hell" in deze enorme Bayern Feestpaleis! Het is de perfecte plaats voor de echte Oktoberfest-sfeer in de Duits-Nederlandse grensregio. Circa 2.750 bezoekers vinden op elk van de vier feestdagen een plaats in de grote feestzaal.

Van buiten bezien straalt de Bayern-Festhalle een typisch Beierse landhuissfeer uit. Iedereen die de festivalzaal betreedt voelt zich onmiddellijk als een gast op het origineel van Wiesn. Dit wordt gegarandeerd door honderden biertenttafels, talrijke bezoekers- en gewone tafellodges voor clubs, bedrijven, bedrijven en groepen, en niet te vergeten een goede drie kilometer decoratieve stoffen in de blauwe en witte kleuren van Beieren. Met de kleurrijke dirndls en traditionele kostuums dragen de gasten zelf bij tot de unieke sfeer. Helaas alle kaarten waren al uitverkocht en konden wij nog maar genieten van de klederdracht.

30-09-2018

De volgende ochtend rijden wij naar het plaatsje Doornenburg naar het Kasteel Doornenburg is een Nederlands kasteel uit de 13e eeuw.

Het kasteel ligt in het oosten van de Betuwe en centraal in Gelderland, nabij het dorp Doornenburg. Het bestaat uit een voorburcht en een hoofdburcht, die zijn verbonden door een smalle houten brug. Het is een van de grootste en bestbewaarde kastelen in Nederland.

Op de plaats van het kasteel bevond zich in de 9e eeuw al een versterkt huis, bekend onder de naam Villa Dorenburc. Hieruit is in de 13e eeuw een bescheiden kasteel ontstaan. In de loop der eeuwen is het steeds verder uitgebreid tot de hoofdburcht zoals die nu nog is te zien. In de 15e eeuw werd de voorburcht gebouwd. De voorburcht bevat woonvertrekken, een kapel, en een boerderij. Dit laatste is uniek voor een Nederlands kasteel.

Kasteel Doornenburg bleef tot in de 19e eeuw bewoond. Daarna raakte het in verval. In 1936 werd de Stichting tot Behoud van den Doornenburg opgericht, die het kasteel vanaf 1937 liet restaureren. In 1941 was de restauratie voltooid. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel vrijwel geheel verwoest. Lange tijd werd gedacht dat het was opgeblazen door de Duitsers, maar het bleek in maart 1945 te zijn getroffen door een Brits bombardement. Van 1947 tot 1968 is het kasteel weer geheel opgebouwd.

In 1968 werd onder andere op dit kasteel de televisie-serie Floris opgenomen.

De camper staat weer Spik en Span op stal te wachten voor ons volgend weekend. Wij hebben nog 5 dagen om te bedenken wat de volgende trip gaat worden.