Moleneind - Maasbommel

05-07-2019

05-07-2019

Dit weekend waren wij met Annie, André,  Cynthia, Sandra en de vrolijke  snuiters Buster en Xenia. En het mag gezegd worden het was wederom gezellig, serieuze gesprekken niets leukers dan jeugdherinneringen ophalen - en het is een stuk minder ongemakkelijk als je besluit je meest beschamende momenten als kind uit de doeken te doen, want je hebt het al verteld hoe je was als kind. Niet alleen hilarisch, wij leren elkaar ook nóg beter kennen. Echt contact. Dat is wat je voelt bij het voeren van een goed gesprek. Je vergeet de tijd, je zintuigen staan helemaal open en vanbinnen voel je het stromen en tintelen. En wie er aan het stuur zit? Niemand...het gesprek vormt zich vanzelf. Moeiteloos haken zinnen en vragen op elkaar in. Of valt er een stilte die niet leeg aanvoelt, maar vol betekenis is. Zo geraakte wij in gesprek met een Engelsman uit London (Barry) die op zijn fiets Nederland aan het verkennen was:

"Maybe I shouldn't tell you this, but Annie and Marianne truly mesmerized by his beauty"

Als een kip zonder kop zaten we heerlijk te kakelen en onder een genot van wat alcoholische drankjes werden plannen gemaakt om te gaan zwemmen en badmintonnen en daar bleef het dan ook bij. De weer Goden waren redelijk goed gezind, tijdens de barbecue (verzorgd door André en Carola) hadden we wat lichte regen.

Met Annie en André is het een traditie geworden om een paar keer per jaar ergens af te spreken op een mini camping waar je jezelf kunt zijn. Het leven hangt van clichés aan elkaar. Mensen zeggen vaak dat je zoveel mogelijk 'gewoon jezelf moet zijn'. Oprah roept het. Dr. Phil roept het. Nou, dan zal het wel zo zijn.

Blijkbaar is er dus een onderscheid tussen jezelf zijn en niet jezelf zijn. Sterker nog, van mensen die níét zichzelf zijn, trekken we de echtheid in twijfel. Die zijn niet authentiek. Alweer zo'n modewoord.

Ik vraag me dan altijd af hoe dat moet, 'gewoon jezelf zijn'. Ik word daar behoorlijk onzeker van, want het woordje 'gewoon' impliceert dat het helemaal niet moeilijk is.

'Jezelf zijn' lijkt me juist een onmogelijke taak, want één 'zelf' bestaat helemaal niet. Je kunt onmogelijk jezelf zijn als 'geheel'. Ieder mens kent nu eenmaal meerdere 'ikken' in het leven, al naar gelang de omstandigheden. Wanneer je op sollicitatiegesprek bent, laat je een andere 'ik' zien dan wanneer je met vrienden aan de bar hangt en net aan je achtste Duvel bent begonnen.

Maar wie van al die 'persoonlijkheden' is dan je ware, authentieke zelf? Als de mens van nature slecht is (iets wat velen denken), dan is 'gewoon jezelf zijn' dus niet bepaald een fijn advies. Dan ben je 'gewoon jezelf' wanneer je toegeeft aan je meest asociale neigingen. Bijvoorbeeld pas om één uur in de middag met een pilsje in de hand boerend de camping oplopen, om halverwege te roepen wat je werkelijk denkt: "flikker toch op man, ouwe gek, saaie lamlul!"

Lieve Annie, André, Cynthia, Sandra en Buster het was super gezellig samen met jullie.