Polen 2020

22-07-2020

22-07-2020

Rond 15:00 uur rijden we richting Duitsland waar we onze eerste overnachting hebben in Mulheim aan der  Ruhr een gratis plek op een parkeerplaats voor 6 campers. Hier hebben we niet veel gedaan en zijn dan redelijk optijd gaan slapen om zo de volgende ochtend door te reizen naar Bautzen Parkplatz am Schutzenplats (ook gratis). Een leuke centrum op 1 kilometer wandelen. Toch maar een powerbank extra erbij gekocht gezien ik vaak ergens sta zonder enige voorziening en dan is het toch fijn om telefonisch bereikbaar te blijven en om zo nu en dan de website bij te werken. Van Bautzen Duitsland naar Polen wat nog 122 kilometer rijden is en waar ons verblijf van ongeveer 2 dagen zal zijn in Bolkow, camping Pod Lasem.

Polen... `een land met wisselend landschap, vele ooievaarsnesten in de dorpen, grote uitgestrekte bossen en prachtige natuurparken zijn kenmerkend voor Polen. Maar ook het culturele erfgoed in Polen is indrukwekkend.

De steden Krakau, Warschau, Gdańsk en Poznań zijn zeker de moeite waard om eens rustig te bekijken. Ook een klein plaatsje als Sandomierz, ook wel Klein Krakau genoemd, is mooi om te bezoeken. De ruïnes van Zamek Krzyżtopór in Ujazd, maar ook de grootste burcht van Polen kasteel Malbork, gelegen aan de rivier de Nogat, zijn imposant om te zien.

Op camping Pod Lasem in Bolkow daar verblijven we voor twee dagen. Robert Bzowy runt de camping, heeft 25 jaar in Nederland gewoond en spreekt de Nederlandse taal dan ook uitstekend. Weet dat ik mijn best heb gedaan om de taal te kunnen volgen. Tja een aantal woorden zoals tak (ja), nie (nee), dzien dobry (goedemorgen/middag), prosze (alstublieft), 1 (jetna) en uiteraard Piwo (bier) is nog te doen.

Bolkow als plaats is niet groot en er is ook niet veel te doen. Het kleine centrum is wel leuk om een keer doorheen te wandelen. Vlakbij het centrum is de markt waar dagelijks waar wordt verkocht zoals groente, fruit, kleding en schoenen. De kerk is leuk om eens naar binnen te lopen en las je in de gelegenheid bent loop dan ook eens een Poolse begraafplaats op. Polen zijn heel Katholiek en besteden veel tijd en aandacht aan hun overledenen. Er is letterlijk geen enkel graf zonder bloemen, zoiets kennen wij in Nederland niet. Morgen gaan we weer verder naar ... ach, we zien wel.

De camper bevalt uitstekend, de eerste drie nachten was het even wennen om te slapen op een nieuw matras, de ruimte binnen is meer als voldoende en Bo vindt het geweldig. Zij heeft haar plekje gevonden en ligt met haar achterste op de bank en haar lijf op tafel zodat ze tijdens het rijden naar buiten kan kijken.