Denemarken

25-07-2018

25-07-2018

Dit jaar reizen we af naar Denemarken nadat Xenia een check- up heeft gehad bij de dierenarts. Denemarken is niet bepaald een groot land, met een kleine 5 miljoen inwoners en ondanks dat de prijzen best aan de hoge kant zijn trekt dit land ons toch en hebben wij genoten van dit avontuur.

Na het werk vetrekken wij richting Gelderland waar wij onze eerste overnachting hebben bij minicamping De Muk te Winssen. We werden gastvrij onthaalt en kregen bij aankomst een kopje koffie en voor Xenia werd er een fris bakje water gehaald. De plekken zijn ruim opgezet en het sanitaire schoon. Vandaag het eten maar een keer laten bezorgen spaghetti bolognese.

26-07-2018

Deze dag trekken we verder en staan Am Campinplatz, Handewitt te Sleeswijk-Holstein in Duitsland voor een overnachting waar we in de ochtendgloren doorreizen naar Denemarken. Maar voordat we naar bed gaan  hebben wij samen nog over hoe we gaan rijden. U moet weten dat wij niets geboekt hebben en er van houden om heerlijk op de bonnefooi te gaan zwerven, de vraag was dan ook als we Denemarken binnenkomen gaan we dan naar links of rechts!

Welterusten schat, we zien wel

27-07-2018

We steken de grens over naar Denemarken waar nog gecontroleerd wordt aan de grens maar we konden onze reis voortzetten zonder controle. Tja de Denen houden van Nederlanders en wij van de Denen. De Denen behoren tot de gelukkigste mensen van de wereld geen stress op de weg en nemen de tijd dit komt waarschijnlijk door hun geluk en levensfilosofie. Zoals Denen het zelf zeggen: "Det oser af hygge" Een geschikte vertaling van het woord "hygge" bestaat er eigenlijk niet. Maar waar het op neer komt is dat comfort, gezelligheid en knusheid de belangrijkste dingen van het leven zijn. Dit uit zich in de zomer door samen te komen met vrienden en familie onder het genot van een biertje. Nou wij gaan vanaf vanaf vandaag genieten van de mooie natuur, en om het Deense geluk te ervaren.

Nationalpark Vadehavet Toftum- Rømø is de plaats waar wij arriveren. Kortom wij zijn dus links gereden langs de kustlijn met een lengte van ongeveer 35 kilometer is het niet alleen de langste, maar ook een van de mooiste fjorden van Denemarken.

28-07-2018

Wij rijden door Zuid-Denemarken en Centraal Jutland waar we hier en daar bij een plaatselijk dorpje de boodschapjes halen zo ook in Brøns en Tarm en stoppen ergens afgelegen om te lunchen.

Onze volgende overnachting is in Thyborøn- Sprogøvej waar ook nog vele bunkers van de tweede oorlog prominent aanwezig zijn.

29-07-2018

We varen over van Thyborøn, Hanstholm en Vestervig richting het Westen van Jutland.

Rømø - schiereiland met het breedste zandstrand van Europa daar zijn wij vandaag en hoe mooi is dat. Rømø is een van de meest zuidelijke Waddeneilanden van Denemarken en ligt in West-Jutland. Wij rijden van de boot af en rijden drie kilometer verder en slaan spontaan links af over een smalle weg. Gezien dit onze eerste reis is door Denemarken kwamen wij op het eind en doodlopend straatje meerdere camperaars tegen die gingen Kitesurfen, scheuren met een blokart, vliegeren, een autoritje op het strand  gingen maken: de bizar brede zandstranden van Rømø biedt volop actie. En wij en Xenia genoten volop van de wind en de zee,

Omdat je hier officieel niet mag overnachten maar dit wel wordt gedaan gezien het gedoogd wordt rijden we toch maar door naar onze volgende overnachting plaats in HanstholmHanstholm is een plaats met ongeveer 2340 inwoners en een voormalige gemeente in de regio Noord-Jutland in Denemarken. Het is de noordwestelijkste plaats van Denemarken met een zeehaven.

30-07-2018

Wij rijden weer door en voor een koffie pauze stoppen wij bij het plaatsje Fjerritslev om vanwaaruit weer door te rijden richting Hirtshal en onderweg hier en daar nog stoppen voor een geniet moment. Leuke plek voor leuke foto's... veel oude boten die zich lenen voor prachtig beeldmateriaal.

Hier in Denemarken zijn ze dol op zoete koek en taarten. Het traditionele taartbuffet hoort echt bij de mentaliteit in zuid-Denemarken en bestaat uit ten minste zeven zachte en zeven harde taarten. Van zoete kruimels over een sappige vruchtencake tot een heerlijke roomtaart.

31-07-2018

De reis gaat verder naar het Noorden van Jutland richting Skagen.

In het noorden van Denemarken, op het uiterste puntje van Jutland, de Noordzee en de Oostzee, ontmoeten ze Skagerrak en Kattegat. Dit zorgt voor een geweldig, dramatisch natuurlijk effect met heftige golven en stromingen. De kracht van het water is hier goed te voelen - het land verandert geleidelijk van vorm, waardoor stranddelen groter en kleiner worden. Helaas kan je hier niet zwemmen, dit is namelijk te gevaarlijk, maar je hebt een prachtig natuurgebied waar je zeehonden op korte afstand kunt zien. Het Kattegat (Zweeds: Kattegatt) is de zeestraat tussen Halland in Zweden en Jutland in Denemarken die deel uitmaakt van de verbinding tussen de Noordzee en de Oostzee. Deze verloopt via het Skagerrak, het Kattegat en de Sont, Grote Belt en Kleine Belt. De naam Kattegat is afkomstig van Nederlandse zeelieden en betekent nauwe doorgang.

01-08-2018

Wij willen eigenlijk hier nog een paar dagen blijven maar Xenia geeft signalen af dat het goed is geweest.

Unaniem hebben wij besloten dat we van Denemarken terug gaan naar huis. Xenia onze Boxer (heeft die rot ziekte en is bijna 10 jaar) slaapt veel is veel afgevallen, wandelen wil ze ook bijna niet meer en s'nachts heeft ze twee keer moeten overgeven. Ineens gaat ze voor ons gevoel hard achteruit dus een check-up laten doen bij onze eigen dierenarts.

Een laatste goede tip: doe mee met de lokale bevolking en wees niet voorzichtig met opscheppen van de taarten, het bord moet tot de rand gevuld zijn!