Valkenburg en Kamperland

30-12-2020

Het ene jaar is voorbij, het volgende begint. Het is woensdagmiddag, nog geen hartje winter en we wandelen door Valkenburg waar hier en daar de horeca kraampjes buiten hebben staan voor wat versnapering(en) en warme drankjes. Een mooi moment dus om stil te staan bij Het Einde der Tijden. Goedemiddag! De ondergang van de wereld is voor veel natuurbeschermers een geliefd thema. De natuurbescherming is rijk bedeeld met azijnpissers. Pestimisten die een grimmig genoegen halen uit de overtuiging dat het vroeger beter was, dat het vandaag misgaat en dat het binnenkort zal zijn afgelopen.

Ik heb een prettig bericht voor al die vrolijke fransen: ooit krijgen ze gelijk. De aarde en al wat er op is zal vergaan. Het is moeilijk te vatten hoe dynamisch de geschiedenis van de aarde is. Er hebben vele malen meer dieren en planten bestaan dan er nu leven. Miljoenen ontstonden en stierven weer uit. De huidige levende have is niet meer dan een piepkleine opname. Neem. bijvoorbeeld de vele soorten dinosauriers: ooit beheersten ze de wereld. Een wereld zonder een zoogdier of vogel. Europa zat vast aan Noord-Amerika en India dreef midden in de oceaan. En de rol van de mens in dit alles was nul. De mens was nog lang niet in zicht.

Enige bescheidenheid is op zijn plaats. De aarde heeft het heel lang uitgehouden zonder mens. Ook zonder dat de mens zich daarmee bemoeit zal de aarde ophouden te bestaan. En zal de mens dan al veel eerder zijn verdwenen?