Zaltbommel en Vuren

15-08-2020

Je zal tegenwoordig wel digitaal worden opgemeten met een laserstraaltje voor een identiteitsbewijs of paspoort. Toen ik in 1968 mijn eerste paspoort kreeg mocht je nog in je eentje tegen een becentimeterde wand gaan staan, in een speciaal kamertje op kousenvoeten, waarna je klem werd gezet met een horizontale maatlat op je schedeldak en door een dorps huisbode, wie het een zorg was welke officiële lengte ik genoteerd wilde zien. 1,84 meter werd mij toegediend en kwam voor altijd in mijn paspoort te staan. Sindsdien werd bij elke verlenging mijn lengte overgenomen. Verloop der jaren kwam de identiteitskaart, wel zo makkelijk voor in je portemonnee. Met mijn ouders en zus gingen wij elk jaar op vakantie in Duitsland, het Zwarte Woud wat een geweldig feest was. Mijn vader achter het stuur, mijn moeder fungeerde als TomTom en samen met mijn zus zaten we stoned van de fruitella achter op de bank. Wanneer ons gezin op plaats van bestemming was hielpen wij elkaar en maakten ons eigen bedje op om daarna te gaan zwemmen.

Jaren later toen ik nog net niet het nest zou gaan verlaten zijn de vakanties omgeslagen naar vliegvakanties, appartement[en] en met Club Escolette [in mijn periode nog een reisorganisatie voor jongeren] door zakken tot in de late uurtjes om in de ochtend richting de strand te strompelen om verder te garen en je ellendige gevoel van de avond daarvoor te verwerken.

En nu? .. nu, heeft dochter lief mijn gewoontes overgenomen en ik het tegenovergestelde van haar. Rijkdom zijn de herinneringen van vroeger, het heden en hoe alles op je pad komt neem ik voor lief. Zo hebben wij samen eens een bucketlist gemaakt wat we eens stap voor stap gaan afwerken. Tja dan kom ik weer terug op mijn eerste paspoort en reis nu met mijn maatje Marianne en Bo door Europa waarvan ik kan vertellen dat Brabant wel heel veel verborgen schatten heeft.

Zaltbommel is de eerste landingsplaats waar we gratis staan. Zaltbommel ligt aan de Waal heeft een haventje en een gezellig centrum met winkels, markt en terassen. De volgende ochtend rijden we naar Vuren waar we pal aan het strandje staan en waar Bo heerlijk kan zwemmen. Meer zien hoe wij rijden en alles beleven? Onder de foto’s staat een filmpje.