Zuiderplas - Den Bosch

13-07-2020

z13-07-2020

Niet ver van huis staan we nu bij de Zuiderplas of Pettelaarse plas een Nederlands meer gelegen aan de Pettelaarse Schans in het stadsdeel Zuid in de Brabantse hoofdstad 's-Hertogenbosch. Het meer is in de jaren 50 gegraven als zandwinningslocatie. Het zand werd gebruikt om een gedeelte van Bazeldonk, De Gestelse Buurt en Pettelaarpark te bouwen.

Het gebied biedt mogelijkheden tot recreatie, vooral voor wandelen en fietsen. Aangrenzend ligt het natuurgebied Het Bossche Broek met uitzicht op het historisch centrum van de stad. De Zuiderplas staat via de Pettelaarse Vaartgraaf in verbinding met de Stadsgracht van 's-Hertogenbosch, wat een zijtak van de Dommel is.
 
Een biefstukje wegprikken op 50 meter hoogte? Dat kan hier ook. Op de Pettelaarse Schans staat  een groot reuzenrad, dat dienst doet als restaurant. Bezoekers kunnen in het Smakenrad eten en drinken, terwijl je uitzicht hebt op de Bossche binnenstad en de Bossche natuur.

Verder zijn hier geen voorzieningen. Tijd om de Cadac aan te sluiten en wat te kokkerellen buiten. By the way, dit zou een parel van een camperplaats kunnen worden, een reden meer voor mij om bij de gemeente eens navraag te doen.

Twee collega’s kwamen ook spontaan aan. Nog een poos gezellig geklets en  dan is het tijd om aanstalte te gaan maken richting huis.